Salibandyn ja muiden joukkuelajien kustannukset

Urheiluharrastus ja erityisesti nuorten urheilu on lajista riippumatta kallista lystiä. Seurojen jäsenmaksut, treenaaminen, uudet välineet, kisamatkat ja muu o4437033129_e3cb853e2f_bheistoiminta ovat kaikki kallistunut ja viimeisen kymmenen vuoden aikana kustannukset ovat joissain lajeissa miltei kolminkertaistuneet. Salibandy eroaa positiivisesti ollen kustannuksiltaan suhteellisen huokea ja tavallinen harrastaja voi nauttia pelaamisesta jopa alle tuhannen euron vuosibudjetilla. Alueelliset erot salibandyn kustannuksissa voivat kuitenkin olla huimia. Esimerkkinä pohjanmaalainen junioripelaaja maksaa pienimmillään vain 650 euroa per kausi, kun vastaavasti pääkaupunkiseudulla asuva pelaaja voi joutua pulittamaan jopa 1000-2000 euroa vuosittain.

Kustannuksia nostavat yksityisten hallien käyttö, joissa tuntimaksut ovat kuntien pelipaikkoja tuntuvasti kalliimmat. Pelikenttien laatu ja ohessa tarjottavien palveluiden taso on myös noussut, joka näkyy hinnoissa. Etelä-Suomessa seurat myös organisoituvat vahvasti jo aivan nappulatasolla, jolloin joukkueista saattaa löytyä kakkosvalmentaja sekä muuta tukevaa henkilöstöä. Vanhemmat myös haluavat säästää omaa aikaa, jolloin mieluummin maksavat suoraan rahalla tarvittavat välineet ja varusteet, ilman että tarvitsee ryhtyä talkootöihin. Lajiin on kuitenkin kohtuullisen halpa tutustua, sillä vain salibandymaila, pelikengät ja sopiva peliasu tarvitaan suuren pelikassin lisäksi.

Alla on listattu lajeittain kalleimmasta edullisimpaan suomalaisten kilpaurheilijoiden keskimääräiset arvioidut kokonaiskulut per vuosi.

1. Jääkiekko (8700 euroa)

Kausimaksut, välineet, tuomarointi, pelipaikan kustannukset kuten ostojää, kiekkoleirit ja monet muut tekijät nostavat jääkiekon kalleimmaksi urheilulajiksi Suomessa.

2. Taitoluistelu (8400 euroa)

Kurssien ja tuntien maksut ovat isoin menoerä.

3. Tanssi (7900 euroa)

Tunnit ovat hinnakkaita ja mitä nimekkäämpi ohjaaja ja halutumpi kurssi, sen kalliimpi lysti.

4. Maastohiihto (5800 euroa)

Kilpailulisenssit, välineet ja niiden huolto selittävät maastohiihdon korkeita kustannuksia.

5. Uinti (4300 euroa)

Valmennus, uimaseurojen jäsenmaksut ja kilpailuissa niin sanottu starttimaksu vievät uinnissa eniten rahaa.

6. Ratsastus (4300 euroa)

Harvalla on varaa omaan hevoseen, mutta tallimaksut, kurssit ja ratsastusasu ovat iso menoerä. Lisäksi kaupungeissa ratsastustunnit ja kausikortit ovat kalliimpia maaseutuun verrattuna.

7. Koripallo (3400 euroa)

Harrastajien lisääntymisen myötä kausi-, ja kilpailumaksuja on Suomen Koripalloliiton toimesta nostettu.

8. Jalkapallo (3400 euroa)

Kausikulut ovat lisääntyneet jonkin verran, mutta muita lajeja kohtuullisemmin.

9. Yleisurheilu (3000 euroa)

Valmennus alkaa olla pitkälti teknistynyttä, joka on osaltaan nostanut budjettia.

10. Pesäpallo (1900 euroa)

Tämän perinteisen lajin pariin pääsee edelleen suhteellisen huokeasti.

11. Salibandy (1000 euroa)

Halpa harrastus, josta on kuitekin pitkäksi aikaa iloa.