Salibandyn esittely ja säännöt

Pelin kulku

Salibandy (englanniksi floorball) on lähinnä sisällä pelattava mailapeli, jonka juuret johtavat monelle jo kouluaikoina tutuksi tulleeseen sählyyn. Kyseessä on joukkuepeli, jossa viisi kenttäpelaajaa ja maalivahti muodostavat kuusikon, joka on kerrallaan kentällä. Peliä voi kuitenkin pelata jo kolmen pelaajan voimin maalivahtien lisäksi. Maalivahdin voi myös ottaa halutessaan pois kenswe_sui_1961 (Large)tältä erikoistilanteita varten. Kuten jääkiekossa, salibandyn erät on kilpailutasolla jaettu kolmeen 20 minuutin mittaiseen jaksoon, joiden välissä on kymmenen minuutin tauko. Harrasteliigoissa erän pituus saattaa olla tätä lyhyempi. Yhdessä joukkueessa on 15-20 pelaajaa. Kentän koko on kohtuullisen suuri 40 x 20 metriä, jota ympäröi 50 cm korkea reunus. Pelialusta on yleensä parkettia tai muuta kovaa keinotekoista materiaalia.

Pelivälineet

Pelivälineinä käytetään yleensä hillikuituseoksesta valmistettuja niin sanottuja puolivartalomailoja, joille on asetettu rajoituksia kansainvälisen salibandyliiton taholta muun muassa lavan käyryyden ja varren pituuden osalta. Vain kenttäpelaajat pelaavat mailoilla ja maalivahti suorittaa torjunnat vartalollaan. Virallinen pelipallo on määritelty tarkkaan ja sen paino on 23 grammaa ja siinä on oltava 26 reikää. Halkaisijaltaan salibandypallo on 7 cm. Maalit salibandyssa ovat turvallisuussyistä irtonaisia ja kooltaan yleisesti 115 x 160 cm ja näin hieman jääkiekkomaaleja pienempiä.

Salibandyn sääntöjä

Pelin aikana voi vaihtaa kenttäpelaajaa milloin tahansa, mutta yleisesti vaihdetaan koko ketju kerrallaan. Yksittäisiä pelaajia korvataan lähinnä pahan loukkaantumisen tai ylivoimaisen väsymyksen vuoksi. Pelikello pysäytetään rangaistusten tai pelin kulun muutoin keskeyttävien tapahtumien, kuten aikalisän aikana. Ottelua valvoo kaksi tuomaria. Jos joku rikkoo joitain listatuista säännöistä, tuomari voi myöntää vastustavalle joukkueelle joko vapaalyönnin tai vaihtoehtoisesti antaa rikkomuksen tehneelle pelaajalle kahden minuutin jäähyn.

Säännöissä on kielletty muun muassa seuraavat asiat, joiden rikkomisesta seuraa rangaistus.

  • Kiinnipito, taklaus, estäminen tai pelaajan tahallinen kaataminen.
  • Lyöminen, nostaminen, alas painaminen tai vastustajan mailan potkiminen.
  • Mailan nostaminen vyötäröä korkeammalle.
  • Pallottoman vastustajan töniminen.
  • Vastustajan mailapelin häirintä, kuten mailan nostaminen tai sen lyöminen omalla mailalla.
  • Pallon lyöminen mailalla tai jalalla potkaisu polven korkeuden yläpuolella.
  • Pelipallon koskettaminen muilla kehonosilla kuin jaloilla.
  • Potkaisu kaksi kertaa peräjälkeen.
  • Haltuunotto hyppäämällä ylöspäin.
  • Blokkaaminen menemällä polvilleen. Vain maalivahti voi estää pallon etenemistä rajoituksetta.