Sähly ja muut urheilulajit

Jääkiekon pohjalta kehitetty maahockey on sählyn ohella vaikuttanut eniten salibandyyn pelinä. Yhtäläisyydet katukiekkoon ja jääkiekkoon rajoittuvat k548d78dd3ddd050fb5820200-188138uitenkin vain pelaajien määrään ja osittain samankaltaiseen mailapeliin, sillä parketilla vaaditaan aivan muita taitoja kuin jäällä tai kadulla. Lisäksi salibandysta uupuvat paitsiot, joten pelikatkoja on vähemmän ja pelaaminen nopeatempoista. Vaikka pelipaikat on määrätty kuten muissakin viisikkolajeissa, jokainen pelaaja joutuu käytännössä poimimaan vaihtuvan pelitilanteen mukaan parhaan aseman riippumatta omasta tontista.

Alla on esitelty joukkuelajeja, jotka liittyvät läheisesti salibandyyn.

Sähly ja katusähly

Sähly on kevyempi versio salibandysta ja sopii parhaiten kuntoliikuntaan ja satunnaiseen pelaamiseen kaveri- tai työporukalla. Erotuksena salibandyyn sählyssä ei perinteisesti ole lainkaan maalivahteja, joten maali on vastaavasti salibandymaalia pienempi (90cm leveä, 60cm korkea) ja sen edessä on alue, jonne ei saa astua jaloin. Peleissä on kuitenkin paljon maalipaikkoja ja loppulukemat nousevat yleensä korkeiksi. Sählyn viehätys onkin pitkälti siinä, että jokainen voi vuorollaan onnistua. Säännöt sovitaan yleensä joukkuiden välillä etukäteen, mutta virallisia turnauksia varten sählylle on kirjattu ohjeet, joissa rajoitetaan muun muassa pelaajamäärä kentällä neljään per joukkue. Kenttä on yleensä myös salibandykenttää pienempi.

Sählyn variaatioita eritasoisille liikkujille

  • Sekasähly, jossa naiset ja miehet pelaavat keskenään.
  • Perhesähly, jossa aikuiset ja lapset pelaavat yhdessä opetellen pelitaitoja.
  • Kävelysähly, joka sopii erityisesti liikuntaa aloittavalle tai iäkkäämmille henkilöille.

Katukiekko

Katukiekko on käytännössä jääkiekkoa kuivalla maalla ja välineet ovat lähes samat lukuunottamatta luistimia. Riippuen pelipaikasta ja pelaajaan roolista, suojavarusteita voi olla päällä vähemmän paremman liikkuvuuden saavuttamiseksi. Erikoisvalmisteisen lätkän lisäksi pelivälineenä voidaan käyttää muovista palloa. Sääntöeroja jääkiekkoon verrattuna ei ole paljoakaan laajemman paitsioalueen ja taklauspelin puuttumisen lisäksi. Harrastuksena pelattaessa sääntöjä saatetaan kuitenkin rukata hyvin vapaalla kädellä. Laji on kehitetty alun perin Kanadassa ja on sieltä levinnyt Yhdysvaltoihin ja myöhemmin Eurooppaan. Erityisesti Itä-Euroopan vahvoissa jääkiekkomaissa, kuten Sveitsissä ja Slovakiassa, katukiekko on suosittua.

Koripallo

Vaikka fyysisesti koripallolla on urheilumuotona vähän tekemistä salibandyn kanssa, se on jopa jääkiekkoa suositeltavampi kakkoslaji kun tulee pelitaktiikoiden hiomiseen. Kuten koripallossa, salibandyssa pallottoman pelaajan liikkuminen ja oikean paikan ennakoiminen on välillä jopa tärkeämpää kuin se mitä pallon kanssa tehdään, sillä parhaimmat pistepaikat syntyvät molemmissa lajeissa pitkälti kiperistä syöttötilanteista. Koripallo on myös yhtälailla vauhdikas ja yllättäviä tilanteita omaava sisälaji, jossa vaaditaan nopeita refleksejä ja tästä on hyötyä myös salibandyssa,